Cijfers en trends met betrekking tot echtscheidingen
Elk jaar scheiden veel mensen. Het lijkt een open deur, want de meesten van ons weten dat meer dan 33% van de huwelijken strandt. Wat zijn de actuele cijfers? Welke trends zien we? En wat is de impact van Corona en de huizenmarkt op scheidingen?
HOEVEEL HUWELIJKEN EINDIGEN IN EEN ECHTSCHEIDING?
Volgens het CBS eindigden in 2021 zo’n 25.962 huwelijken in een echtscheiding. Zo’n 51,9 procent van hen had een of meer kinderen. Mannen die gingen scheiden waren gemiddeld 48,2 jaar en vrouwen gemiddeld 44,9 jaar. Het aantal echtscheidingen was het grootst in de leeftijdsgroep van 45 tot 50 jaar.
TOENAME IN AANTAL GEREGISTREERDE PARTNERSCHAPPEN DIE IN EEN SCHEIDING EINDIGEN
Daarnaast zijn er geregistreerde partnerschappen die in een scheiding eindigen. Dit aantal neemt toe, omdat het aantal stellen dat een geregistreerd partnerschap sluit ook is gestegen. In 2021 gingen 2.686 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar.
SCHEIDINGEN BIJ OUDERS NEMEN TOE Het aantal ouders (zonder juridische verbintenis) dat in de jaren na de geboorte van hun kind uit elkaar gaat, neemt nog steeds toe. Bij ouders die pas een kind hebben gekregen, neemt ook het aantal scheidingen toe. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS in het artikel Trends in (echt)scheidingen. Het aandeel ouders dat in de jaren na de geboorte van hun kind uit elkaar gaat, is sinds de eeuwwisseling blijven toenemen. Steeds minder ouders zijn getrouwd bij de geboorte van hun kind, terwijl ouders zonder verbintenis ongeveer twee keer zo vaak scheiden als ouders die bij de geboorte gehuwd waren. De scheidingskans van ouders met een geregistreerd partnerschap ligt daar tussenin.
NA HOEVEEL JAAR GAAN MENSEN SCHEIDEN De gemiddelde duur van de huwelijken die in 2021 in een echtscheiding eindigden was 15,0 jaar. Het grootste deel van de huwelijken had 5 tot 10 jaar geduurd. Van de beëindigde huwelijken had 15,5 procent nog geen 5 jaar geduurd.
DE INVLOED VAN CONONA & LOCKDOWNS
OP SCHEIDINGEN
De impact van de lockdowns, angst en onzekerheid rondom corona hebben invloed gehad op het aantal echtscheidingen. Daarnaast speelt de huidige situatie op de woningmarkt een grote rol. De hoge huizenprijzen en de te korten aan woningen vormen ook een reden voor mensen om hun scheiding uit te stellen. Mensen gaan (of willen) wel uit elkaar, maar wachten nog met het ontbinden van het huwelijk vanwege de financiële gevolgen. Er kan dus een inhaalslag verwacht worden.
Speciaal op ‘De Dag van de Scheiding’ is er voor vrouwen in scheiding een GRATIS initiatief gelanceerd, een hulpprogramma met als doel om vrouwen zowel praktisch als emotioneel op weg te helpen:
In de coronaperiode was een afname te zien in het aantal echtscheidingen. In onzekere (economische) tijden durven mensen minder snel die stap te zetten. Na de lockdown was er een piek in het aantal echtscheidingen op te merken.
Uit een TNO onderzoek bleek dat 130.000 werkenden per jaar in het proces van scheiden zitten. Het ziekteverzuim bij deze groep is 45% hoger dan bij werkenden met een vaste relatie. 20% van de medewerkers geeft aan binnen een jaar met burn-out klachten rond te lopen.
Een andere piek als gevolg van de pandemie was het aantal verzoeken in de wijziging van de alimentatie, doordat inkomsten terugliepen. Ook was er een toename te zien in het aantal conflicten tussen gescheiden ouders en hun omgang met de kinderen.
We zien dat websites over scheidingen ook stijgingen laten zien in de bezoekersaantallen na de lockdowns.
In Europese landen is de verwachting dat het aantal scheidingen flink gaat stijgen door het coronavirus. De impact van het aantal scheidingen hangt o.a. af van het (corona)beleid per land en welke impact dit heeft op het gezin. Zo worden er nog meer scheidingen verwacht door de lockdowns in bijvoorbeeld China en de VS vanwege de strengere maatregelen in deze landen.
Opvallend is ook dat steeds meer mensen hulp zochten voor hun relatieproblemen. Corona heeft op deze manier bijgedragen aan een afname van het taboe op relatietherapie
Kom sterker uit je scheiding! Meld je nu aan voor dit unieke (tijdelijke) gratis programma, speciaal vanwege de ‘Dag van de Scheiding’!